Az elsőt mindenki tapsikolva fogadja, kis csodáról beszélnek, áldásról. Kivétel nélkül mindenki örül az elsőszülöttednek  – legalábbis ezt mondják, s te elhiszed, miért ne. A második gyerek már szinte kötelező-számba megy, kell a testvér, mondják. Vállveregetés, elismerő pillantások – persze, ha legalább két év van köztük, mert ha annál kevesebb van, akkor sok sajnálkozó tekintettel is találkozol, akik tudják, hogy milyen nehéz lesz kettővel, ha ilyen kicsi a korkülönbség köztük. Ők csak tudják, ők is voltak hasonló helyzetben, de ha ők nem is, akkor a szomszéd sógornője mesélte, hogy volt neki egy szomszédja, akinek a gyerekei között csak másfél év volt, és az asszony majdnem belehalt a nevelésükbe, olyan nehéz volt. Ikres anyukák nem is léteznek!

IMG_7410
Kéz a kézben mindig jó

A harmadik gyerek hírét már nem kíséri tapsvihar és konfetti, elég vegyes a fogadtatás. Van, aki úgy meglepődik, hogy leesik az álla, szó szerint. „Nektek? Harmadik? Azt hittem, nem akartok többet! Egyáltalán terveztétek? Amúgy gratulálok!” Persze, hogy terveztük, egész éjszakákat töltöttük azzal, hogy tervezzük…megrajzoltuk a fejebúbját, a lábujjait, megterveztük a génállományát, a legjobb algoritmusok szerint állítottuk össze!

Van, aki elmosolyodik, és sajnálkozva (még jobban, mint a másodiknál) csak annyit mond, nem lesz könnyű! Hogy mi nem lesz könnyű, arra nem tér ki. De legalább jó, hogy szól, mert amúgy azt hittem, könnyű lesz. Ezt a pechet!

Van, aki elkönyveli, hogy ezek aztán nem állnak le, mint egyes népcsoportok, csak úgy csinálják a gyerekeket! Ezek nem tervezik, csak csinálják, ész nélkül.

Van, aki elismerően és őszintén bólogat, gratulál, érzed, hogy veled örül, mert arra gondol, milyen jó lesz a gyerekeknek nagy családban felnőni. (Nagymamám, akinek nyolc testvére volt, csak mosolyogna egyet erre a mondatomra. 🙂

IMG_3292
Szombat reggeli kommandós akció

De kivétel nélkül mindenki azt mondja, hogy bátrak vagyunk, hogy ebben a cudar világban be mertük vállalni a három gyereket.

Nekem sosem jutott eszembe a gyerekvállalásról a bátorság. Azt gondolom, hogy ahol kettő elfér, ott három is, s ahol három, ott talán több is. Hogy nem lesz könnyű? Ebben egy kicsit sem kételkedem.

A cudar világról meg eszembe jut az első és a második világháború, a forradalmak és a belháborúk. S mégis születtek gyerekek, több is. Ja, hogy akkor nem létezett családtervezés, akkor csak úgy születtek a gyerekek. Vagy a kommunista rezsim, amikor még egy zsebkendőt is csak jegyre vásárolhattál, s a falnak is füle volt, a gyerekeidet meg nem magadnak szülted, hanem az államnak, hogy majd jópolgárokat neveljenek belőlük. S hány nő halt bele otthon a konyhaasztalon a sógornője által végzett abortuszba…. Persze, hogy elerjedt a kétgyerekes modell a szüleink generációjában.

IMG_8647
Mikor már akkora fiad van, hogy feléri a kormányt, jöhet a harmadik!

Mikor arra gondolok, hogy ezentúl nem kettőnek, hanem háromnak kell a vinnyogását hallgatnom reggelente, hogy nem akarnak oviba menni, hogy nem ezt a ruhát akarják felvenni, hogy hol van Haáz Gyagya-maci, hogy pisilni kell, hogy hagyjam őket, mert nem kell pisilni, hogy bedugult az orra, de hallani sem akar semmiféle orrdugaszoló cseppről, hogy folyik a taknyuk, de CSAK én segíthetek kifújni, vagy amikor este körbe kell szaladni hatszor-hatszor a lakást, hogy pizsamába dugjam őket, vagy amikor összevesznek minden porszemen, satöbbisatöbbisatöbbi. Na akkor én is pont a hátam közepére kívánom a harmadikat, nem a méhembe…

Szerencsére nem szoktam ezeken elmélkedni, nem is gondolom, hogy ez mindig így lesz. Ha megnőnek, másfajta vinnyogást kell hallgatni. Sőt, ha megöregednek, akkor sem hagyják abba. Ilyenek ezek az emberek.

 

IMG_7517
Még több ilyet! ❤

De amikor arra gondolok, hogy éjjelente milyen halkan furakodik be Borácska az ágyunkba, s félálomban megpuszil, mielőtt kitúrna a párnámról, s úgy alszik vissza, hogy fogja az arcomat, akkor egy kicsit sem kételkedem abban, hogy tiszta szívemből akarom ezt a harmadik gyereket is.

IMG_8643
Görbetükör❤

S amikor elégetem a kezem a forró olajjal, és Samu rögtön oda szalad, hogy meggyógypuszilja, hogy hamar elmúljon a fájdalom, akkor is tudom, hogy méééég akarok ilyen embereket magam köré!

Akkor is pont így gondolom, amikor összeölelkeznek a gyerekek, és úgy örülnek egymásnak, vagy teljes flow-élményben, csicseregve játszanak ketten a gyerekszobában, s közben ropog a kezük alatt a játék. Akkor is, amikor Bora alszik, Samunak meg másfél óra után elkezd hiányozni a testvére, mert unalmas nélküle itthon.

DSC07694
Ropog a kezük alatt a munka, izé, játék.

S amikor a gyerekek úgy emlegetik a legkisebb testvérüket, hogy “a kisbabánk”, és annyira várják már, hogy Bora félreteszi neki a kredencre a kinőtt ruhákat, és elvárja, hogy ott is maradjanak a 2-3 évesnek való blúzocskák, amíg meg nem érkezik a kicsike…

DSC07703 (2)
Kávé-könyv kombó, hogy feltöltődj, miután végre annyi vinnyogás után oviba mennek a gyerekek:)

Azt hiszem, ha leülök, és elkezdek azon rágódni, hogy milyen nehéz lesz, mennyi vesződéssel és álmatlan éjszakával jár egy gyerek, akkor inkább nem kérem, köszi. DE nem ülök le ezen gondolkodni, inkább olvasok, ha gondolkodni támadna kedvem, mert kár lenne a negatív gondolatok miatt megfosztani magunkat annyi, de annyi örömkönnytől és kiteljesedett pillanattól. Főleg, hogy a nehezebb reggeleken és a fáradtabb estéken is tudom, hogy mindezt nem kell egyedül csinálnom, mert Vincére mindig számíthatok, és mindkettőnk családja ott van mögöttünk. Így már nem is bátorság kérdése a harmadik, inkább csak egy apró döntésé, mint minden más az életünkben.

 

 

 

 

Reklámok

A harmadik hírét már nem kíséri tapsvihar és konfetti” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Még egyszer, itt is, gratulálok!!!! 🙂 Csodaszép család vagytok, és lesztek! 🙂 Csak sok egészséget kívánok nektek, mert ez a legfontosabb, a többi… az aztán jön magától…

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s